Over ons

Oprichting De Gouden Zon

Jos en Anneke van Loon zijn werkzaam bij ’t Ruige Veld, een kinder- en jeugdpsychiatrische kliniek van Accare in Rolde, wanneer ze in 2000 besluiten om een leefgemeenschap te stichten. Beiden hebben dan ruim 45 jaar ervaring in het vak en zijn onder andere geïnspireerd door de ideeën van

L’Arche International leefgemeenschappen.

.

 

Onze visie

De visie ontstaat dat mensen met een beperking recht hebben op een meer persoonlijke en gelijkwaardige benadering en begeleiding. Als je van mens tot mens met elkaar omgaat en samenleeft als huisgenoten ontstaat er vriendschap en warmte. We kunnen van elkaar leren, elkaar stimuleren tot groei. Dat is tweerichtingsverkeer.

 

Spiritualiteit & bewustwording

Bij De Gouden Zon willen we aandacht besteden aan de innerlijke mens. Bij elk doordeweeks ontbijt steekt een huisgenoot of assistent een kaars aan. Er wordt dan een wens uitgesproken. Na het ontbijt beginnen we met een slag op de gong. We luisteren samen naar hoe dit bijzondere geluid wegebt. Waar gaat het heen? Luister! En dan opeens is het stil. Dat moment vestigt onze aandacht op het hier en nu. Wij leven bewust op deze prachtige aardbol. Wij mogen er zijn en er samen met elkaar iets moois van maken. Iets om dankbaar voor te zijn.

 

Biologisch en duurzaam leven

De aarde geeft. Geef terug aan de aarde en zij geeft het nogmaals, in een veelvoud. Op De Gouden Zon houden we ons bewust bezig met duurzaam leven en proberen we een permacultuur op te zetten en in stand te houden. We streven er naar om zo veel als mogelijk zelfvoorzienend te zijn/worden. Wij zijn een biologische zorgboerderij en bieden plek voor WOOFFers.

 

Kwaliteit en ervaring

De Gouden Zon staat voor kwaliteit, professionaliteit en persoonlijke aandacht. Ons gehele team is gediplomeerd en zeer ervaren in het werken met mensen met een verstandelijke beperking of een psychische stoornis. Jos en Anneke van Loon kunnen beide bouwen op meer dan 45 jaar ervaring. De Gouden Zon staat sinds april 2013 geregistreerd als gecertificeerde zorgboerderij en draagt het kwaliteitskeurmerk Landelijk Kwaliteitssysteem Federatie Landbouw & Zorg.

 

De Gouden Zon: vriendelijkheid en maatwerk

Het team van De Gouden Zon staat dagelijks met vriendelijkheid, aandacht en enthousiasme klaar voor huisgenoten met én zonder beperking. Als assistenten, als vrienden willen wij de huisgenoten begeleiden op basis van gelijkheid. Voor ieder individu wordt een professioneel begeleidingsplan op maat gemaakt.

 

Kwaliteit

Jos en Anneke van Loon kunnen beiden inmiddels bouwen op meer dan 45 jaar ervaring in het werken met mensen die een verstandelijke beperking of een psychische stoornis hebben. In ons werk besteden wij als team veel aandacht aan kwaliteit en professionaliteit.

 

Welke werkgemeenschap (zorgboerderij) kies je?

Het aantal zorgboerderijen stijgt. Welke leefgemeenschap of zorgboerderij kies je? Hoe weet je zeker dat je kwaliteit krijgt als het gaat om zorg en begeleiding? Kies voor een zorgboerderij die werkt met een geëvalueerd kwaliteitssysteem en beschikt over een keurmerk. Bij De Gouden Zon in Borger zit je in elk geval goed!

 

Kwaliteit en keurmerk

De Gouden Zon biedt goede, professionele zorg en begeleiding, 24 uur per dag. Ieder individu krijgt een professioneel begeleidingsplan op maat. En daar zijn we trots op! De kwaliteit van ons systeem is uitgebreid getoetst en positief beoordeeld. De Gouden Zon staat sinds april 2013 geregistreerd als gecertificeerde zorgboerderij en draagt het kwaliteitskeurmerk Landelijk Kwaliteitssysteem Federatie Landbouw & Zorg.

 

Certificaties
De Gouden Zon is tevens ambassadeur van Cittaslow . Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten tot 50.000 inwoners die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie, en behoud van identiteit tot de top behoren. Daarnaast zijn we aangesloten bij BEZINN (Boer En Zorg Noord-Nederland), een organisatie die ervoor zorgt dat mensen met een zorgvraag op de beste plek terechtkomen en zo nodig met kennis op dit vakgebied ondersteuning geven.

 

Meer informatie

Bij De Gouden Zon hebben we een duidelijke visie. We zijn intensief bezig met permacultuur en kiezen voor biologisch en duurzaam leven. Verder bieden we als Whost (gastheer) ruimte voor WOOFFers. Het principe van WOOFF is dat vrijwilligers bij ons werken in ruil voor leermogelijkheden, kost en inwoning.

 

De huizen

 

Op De Gouden Zon willen we als een familie samenleven. Er zijn drie huizen Panta Rhei, Orbis Vitae en Nova Navitas .

 

Samen wonen in onze leefgemeenschap

We eten en praten samen, en zorgen ervoor dat ons huis gezellig en netjes is. Naast ons groene, technische en creatieve werk op de zorgboerderij hebben we ook in huis wat nuttige en noodzakelijke taken, zoals opruimen, stofzuigen en afwassen. Maar ’s avonds en in het weekend doen we lekker waar we zin in hebben. Dan is er ruimte voor ontspanning. Een gesprek, een spelletje, of je ploft lekker op de bank om televisie te kijken in onze gezellige woonkamer. Ook bouwen we regelmatig een feestje in onze Soos.

 

Panta Rhei heeft een gemeenschappelijke woonkamer, keuken. Het huis heeft een ruime badkamer met ligbad en douche en beschikt over drie toiletten. Boven bevinden zich zeven slaapkamers. Daarnaast beschikt het huis over een apart gedeelte dat geschikt is voor beschermd zelfstandig wonen. Het is een compleet appartement voor 2 personen met een woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer en toilet.

 

In het huis Orbis Vitae is ook een hal, een keuken en een gemeenschappelijke woonkamer. Verder zijn er een badkamer, 6 slaapkamers plus een slaapkamer voor de nachtwacht aanwezig.

 

Jouw eigen plek bij De Gouden Zon

Even wat tijd voor jezelf nodig? Natuurlijk! Iedere huisgenoot heeft een eigen kamer om zich in terug te kunnen trekken.  In Panta Rhei is plaats voor 9 huisgenoten; de kamers zijn niet geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking. In Orbis Vitae is plaats voor 6 huisgenoten. Elke slaapkamer is voorzien van een wastafel, een telefoon en een slot op de deur.

Bij De Gouden Zon hebben we respect voor elkaars mening, privacy en eigendommen. Aan die ongeschreven regels houden we ons allemaal.

 

Begeleiding en zorg

De huisgenoten worden ondersteund door assistenten (begeleiders). Zij willen naast de huisgenoten staan om als vrienden samen te leven, te werken en van elkaar te leren. Voor iedere huisgenoot wordt een individueel begeleidingsplan opgesteld. Onze zorgboerderij biedt 24 uur per dag, 7 dagen in de week professionele begeleiding. Elk dagdeel is er een assistent aanwezig en na 22:30 uur is de nachtdienst beschikbaar voor noodgevallen.

 

Open plek wonen Drenthe

Is er nog een open plek voor wonen op De Gouden Zon in Drenthe?

Zitten we vol? Dan is er altijd de mogelijkheid om jezelf op de wachtlijst te zetten van onze leefgemeenschap in het mooie Drenthe. Kom gerust langs om rond te kijken, of kom gezellig een dagje meedraaien! Je bent van harte welkom.